Våra hästar
Tinna från Smemåla
- Sto, svart, 5-gångare, född 2001
- Bedömdmning Ext 7.89, Rid 7.31, Totalt 7.55
- E: Þrymur frá Geirshlíð U: Staka frá Vestra-Fíflholti
- Köpt av Lisa Linnerborg och Bengt Dahl 2007
Tinna flyttade till oss från Skåne 2007. Hon är en livmoderimport och som Dahlgården köpte som föl. Tinna har väldigt mycket energi och stora rörelser. Hon har en helt fantastisk tölt och mycket snabb pass. Hon vill alltid följa med och vill alltid jobba. Vi har även kört in henne för att hon ska få bra kondition och en bättre körhäst är svårt att hitta! Frågar man henne är hon helt klart redo att starta på Solvalla! Tinna har underbar personlighet och gnäggar ganska ofta god morgon och god kväll när jag kommer ner till stallet! Så gott som alltid kommer hon när man ropar på henne.
Augusti 2010 avelsbedömdes och fick en ext poäng på 7.89 med 8.5 för hovar, benställning och benkvalité. 7.31 i ridegenskaper efter endast 10 veckors träning där passen är tränad några veckor innan visning. Totalt 7.55. Vi skulle kunna fortsätta träningen och visa om henne för att höja ridegenskapspoängen men vi beslutade oss för att betäcka henne istället. 2011 fick hon ett hingstföl, Topar från Annero (valack). Han har nu blivit inriden, är flott, har lätt för tölt och bra vilja. Fått omdömet från framstående tränare: Mycket lovande 5-gångs tävlingshäst. Precis som vi vill ha vår avel! Under hela dräktigheten och när hon gick med föl fick hon vila, nästa 1,5 år. Tanken var att hon skulle betäckas om men januari 2012 hoppade Nina upp och ångrade sig. Vår plan är att utveckla passen (hon har grym pass och det är bara 2-beningarna som ska lära sig). Vårt mål är att hon blir tävlad några år nu innan hon går in i avelsboxen och ger oss fler fina föl.
Eistla från Vivedal
- Sto, fux med bläs, glasöga och vit strumpa bak, 5-gångare, född 2004
- E: Jarl frá Búðardal U: Litla-Stjarna från Singö
- Köpt av: Wiveca Ringqvist, Vallentuna 2009
Nina hade länge gått och önskat sig ett ungsto som hon kunde utvecklas med. Nina har spanat på Eistla ett tag och efter en tid tog hon kontakt med Wivvi. Det sa bara klick och Nina blev kär. Eistla blev vår 090902 och hon åkte direkt iväg på inridning hos Louise Sieka. Efter tredje ridpasset ringde Lollo och frågade hur mycket vi skulle ha för henne men hon är absolut inte till salu. Som parantes kan vi nämna att Lollo köpte Eistlas mamma och halvsyster.... Premiärridpasset efter inridning var under Hólarutbildningen och på varje kort är det bara ett stort leende. Stackars instruktören Sara Arnbro och Johanna som red passet samtidigt fick höra "Det här min häst" otaliga gånger och till slut så kunde de inte göra annat än skratta!
Hon är idag en häst med mycket vilja och jättekänslig (på ett positivt sätt). Hon är otroligt flott och vi har för avsikt att bedömma henne. Tyvärr har hon, alldeles på egen hand, lyckats dra på sig den ena skadan efter den andra (tex gick hon omkull i hagen mitt framför ögonen på Nina och skadade bogmuskulaturen....). Till slut betäcke vi henne 2012. Nina vakade dag och natt inför fölningen 2013. Då hon ville sova ut inför sin 35-års dag så sov hon säkert ett par timmar. Då passade Eistla att föla. Så 2013 årets föl fick heta Litla-Min, då Eistla är Ninas livs hästkärlek. Ska avelsvisas och tävlas så fort hon håller sig på benen utan att snubbla till... Både Nina och Eistla...då Nina är lika klumpig som Eistla. Pappa till Litla Min är Viglundur frá Vestra-Fiflhotli och har 1:a klass för avkommor. 2016 vill vi att hon blir visad och tävlad då det är otroligt fin häst! Planen är att Nina ska tävla henne i några år och sen ska hon gå i avel.
Gydja frá Saudanesi
- Sto, fux, 5-gångare, född 1999
- Bedömdning Ext 8.03, Rid 7.78 med 5 för pass Tot 7.88
- E: Tígull frá Bjarnanesi U: Embla frá Veðramóti
- Köpt av Katarina Söderlund, Bromma Gård, Ekerö
Gydja är en av våra grundston i vår avel. Ett helt fantastiskt sto som vi är så tacksamma över att vi fick köpa av Katarina Söderlund! I och med köpet fick vi förmånen att lära känna Katarina som är helt fantastisk person och numera vän till oss!
Gydja har en bedömning från Strömsholm med 8,03 exteriör med bland annat 8,5 för rygg och kors samt hals/manke/bog. Hon har ridegenskapspoäng på 7.78 som 4-gångare för där hon har 8-8,5 för det mesta. Bland annat 8,5 för tölt. Tyvärr blev hon aldrig visad om som 5-gångare pga senskada. Hon är dock gentypad och är AA. När hon är dräktig och vill ta sig fram fort, har hon vid flera tillfällen gjort passläggningar i hagen. Flott och snabb även i den gångarten!
Gydja är en helt underbar personlighet och med sin enormt långa, vita man som går ner till bogarna, har hon fått smeknamnet Ninas My little pony. Nina älskar att stå med borstar, pälsglans och pyssla på henne. Gydja är den perfekta "avelsmärren". Hennes brunster är som ett klockverk, hon tar sig alltid på första försöket, är trevlig mot hingstarna, enkla förlossningar men hon har en viss förmåga att finta oss när det är dags.... Hon nedärver en fin exteriör och alla hennes avkommor är över 145 cm, högbenta, sportmodell. Alla avkommor är välresta med fin hals/manke/bog. Alla visar dessutom ett väldigt fint steg och mycket tölt. Ett drömsto för en avlare! Hon har hos oss hittills fått två föl. Estelle från Annero och Leonore från Annero. Båda med väldigt mycket tölt, fint steg, mycket högresta, mycket stora för sin ålder och underbart lynne. 2016 väntar vi föl efter Reynir frá Hólshúsum.
Bild från Worldfengur, Hanne Tuvesson
Sólbjört från Rolsta
- Sto, fux med bläs, 5-gångare, född 2001
- Bedömning Ext 8.14 Rid 8.05, Tot 8.09
- E: Frami från Häringe U: Sóley från Rolsta
- Köpt av Katarina Söderlund 2015
Den här hästen var som en overklig dröm som blev sann. Minns ej om det var 2010 vi gjorde gårsdbesök på Rolsta med Idunn. Ante släppte upp alla hästar från hagen in i stallet och där såg Nina en fux med ljus man och svans som stack ut från mängden. Det där var den absolut finaste av dem alla säger Nina till Tomas utan att ha någon aning om vad det var för häst. Det är det som kallas för kärlek vid första ögonkastet. När hon blev till salu fanns det inte möjlighet för oss att köpa henne. Dock kunde jag inte glömma den där fina fuxen och fortsatte följa henne. 2015 hände det vi bara kunnat drömma om. Katarina erbjöd oss att köpa henne! Fortfarande kan jag vakna på morgonen och titta ut genom fönstret och bara känna sådan glädje, lycka och tacksamhet. Hon och jag var verkligen menade för varandra. När jag går ner till stallet kommer hon oftast och möter mig med ett vänskapligt gnägg och ofta tillbringar vi bara en stund tillsammans. Många gånger får jag torka bort en tår i ögonvrån när jag ger henne en puss på mulen. Det blev vi två till slut! Björtan är dräktig med Leonard frá Vakurstöðum och det fölet är Katarinas. Sedan ska denna ljuvliga häst få skänka oss många fina avkommor!
Bild från Solbjörts visning i Romme 2011. Ryttare, Vignir Jonasson Fotograf: Ingrid Fahlén, Råns Islandshästar
Fífa frá Litla-Dal
- Sto, rödblack, vit stjärn, 5-gångare, född 2007
- Bedömning Ext 7.70 Rid 7.75, Tot 7.73
- E: Rammi frá Búlandi U: Edda frá Litla-Dal
- Köpt av: Sara Arnbro och Lalli på Ysta-Gerdi9
2014 kände Nina sig utarbetad och av slentrian så tackade hon nej till att åka till Sara på Island och hästinsamlingen 2014. Knappt 2 veckor till hästinsamlingen så tog hon sig i kragen, packade väskan och lämnade Sverige i 10 dagar till förmån för att bo på Ysta-Gerdi. Bästa beslutet någonsin!!!! Dagarna spenderades i stallet, Nina fick rida på fjället och hämta hem hästar, åka på hästinsamlingen på Melgardismelar, delta i det dagliga arbetet med att träna hästar, valsafari och njuta av att ligga nerbäddad med Sara, ett glas vin och Hollywoodfruar på TV3. En resa som var värt 10 miljoner för en trött tjej!!! Tack älskade Sara för att ni tog emot mig! Jag fick rida jättefina hästar, se deras fantastiska avel som kommer om några år ge otroliga avkommor men mina ögon fastnade på en rödblack skönhet. Och ett svart superfint stoföl. På kvällarna messade jag Tomas och sa att jag hade fallit pladask för en häst. Svaret var NEJ. Jag bönade, bad. Svaret var nej. Det kom en intressent för att köpa Fífa och när Lalli visade henne kastade han sig ur bilen i ren entusiasm. WOW vilket sto. Tårarna forsade ner för mina kinder på en blåsig äng på Island, med regnet duggandes (jag blir tårögd när jag skriver detta då jag känner precis samma känsla när jag skriver detta...). Jag skickar SMS till Tomas att de håller på att sälja mitt livs hästkärlek, skickar gråtande gubbar och annat. Till slut säger Tomas vresigt. MEN GÖR VAD DU VILL. Kvällen kom, sa till Sara att vi måste göra affärer innan jag åker. Jag har ett problem. Jag har inga pengar. Sara var helt säker på att jag ville köpa halva fölet efter Toskadis och Rammi (Per 2016 så äger jag en Rammi avkomma och halva Toskadis). Jag måsta ha Fífa. Tack Sara för att jag fick denna möjlighet, jag hade inte kunnat leva utan denna häst. Den kvällen drack vi champange. Jag hade inte ens provridit hästen. I hemlighet hade jag henne kvar på Island och hon gick i träning hos Lalli. Tyvärr fick hon en spark i hagen 2 veckor innan visning och kunde inte visas. Enligt uppgift ska hon varit helt makalös innan visning. Hon fick vila under sommaren och hösten 2015 flög vi upp på vår bröllopsresa och besökte så klart Ysta-Gerdi. Hjärnan sa att jag skulle lämna Fífa i proffsträning och visning 2016 men när jag såg henne, hade hennes huvud i min famn kom tårarna. Det gick inte, jag måste få hem henne. I december 2015 flögs hon hem, fick landa i ett par veckor, är under igångsättning. 2016 är målet att känna lite på tävlingsbanan, 2017 ska vi glänsa.
Jag provred henne aldrig på Island men när jag satt upp på henne första gången i Sverige kom tårar och leende. Varje gång jag kliver av hästen är jag världens lyckligaste. Jag kan mitt i ridpasset komma på mig själv fånle och en tår som kommer rinnandes nerför kinden. Det är inte bara jag som är kär, för jag är övertygad om att hon verkligen älskar mig tillbaka. Vi är som gjorda för varandra helt enkelt. Att hon är superflott och betydligt bättre än sin bedömning efter kort tids träning är det ingen tvekan om. Det jag är mest glad över är att hon är så extremt välriden hos Sara och Lalli. Jag kan ge mina varmaste rekommendationer till att lämna hästen i träning/inridning/visning hos Sara och Lalli.
Tack Sara och Lalli för denna underbara häst. Jag ska förvalta henne väl och våra mål är mycket högt uppsatta!
Topar från Annero
- Valack, fux med bläs, 5-gångare, född 110722
- E: Vaki från Österåker U: Tinna från Smemåla
- Vår förstfödda!
Direkt efter att Tinna avelsbedömdes 2010 åkte hon till Vaki från Österåker. 22 juli 2011 föddes Topar från Annero. Topar betyder han som töltar och det namnet kom Carla Vestin på då han visade nästan bara tölt första månaderna. Lilleman, Opsy Topsy och Mini me är andra smeknamn han har. Mars 2012 flyttade Topar till Kicki Elvekjärs unghingstbete och där kommer han få gå tills det är dags att rida in honom. Kicki döpte honom till Mini me då han gjorde precis som sin Idol och fadder Ljufur. Topar ser reslig och fin ut, otroligt enkel i all hantering, mycket samarbetsvillig och försöker alltid göra sitt bästa. Bra vilja, lättväxlade gångarter, massor av tölt och ser ut att få fina rörelser. Marica Westerholm jobbade honom under tre veckor men skadade sig och han fick åka till Danni. Efter inridningen fick Topar mycket spännande och lovande 5-gångshäst! Vi kommer fortsätta utveckla honom och ta ut honom på tävlingsbanorna där han hör hemma! Vi är otroligt nöjda och stolta över vår första egna uppfödning. Extra roligt är det är vi äger mamma Tinna och ser vilka otroligt fina avkommor hon ger!
Litla-Min från Annero
- Sto, svart med bläs, 5-gångare, född 2013
- E: Viglundur fr'a Vestra-Fíflholtil U: Eistla från Vivedal
- Egen uppfödning
På väg från SM 2012 utbrister jag. Eistla behöver en paus. Jag betäcker henne! På tisdagen gick jag ut i hagen, klappade på henne och sa att hon ska på dejt och det vore bra om hon gick i brunst. Eftersom vi inte planerat att betäcka henne så hade vi inte så bra koll. På torsdagen åker hon till Viglundur och hade gått i brunst!!! Valet föll på Viglundur frá Vestra-Fíflholti då vi fastnat för hans avkommor samt att vi tror, så klart, att det blir en bra kombination. Mycket Hrafn i Eistla och korsa in lite Ofeigur kändes lovande. I två veckor fölvakade Nina och var lika säker på att just idag kommer fölet. Till slut gav hon upp och ville sova natten innan hennes 35-årsdag. Tidig morgon i regnet så ser Tomas från fönstret en grästuva eller sten i hagen. Eller? Nä, det var en nyffödd Litla-Min. Namnet var givet då Eistla gav detta föl till Nina i 35-årspresent. Hon är precis det som vi ville ha, en lite tuffare variant av Eistla. HOn är inte så stor men otrolit proportionelig med fin resning. Hon rör sig fint och är en klockren 5-gångare som vi hoppas blir fin!
Leonore från Annero
- Sto, fux, 5-gångare, född 2014
- E: Leonard frá Vakurstödum U: Gydja frá Saudanesi
- Egen uppfödning
När vi köpte Gydja var hon dräktig med Lenonard. Från början var det inte tänkt att Leonore skulle vara våran men det ändrades ;-) Vilket Nina är överlycklig för. Hon och Leonore har väldigt speciell kontakt och hon är det vackraste och ljuvligaste lilla underverk! Gydja såg till att föla två veckor för tidigt och när vi var på SM i Wången. Då vi kallat Gydja för vår "drottning" så blev det självklart att hon ska heta Leonore! Hon är 5-gångare och rör sig otroligt fint, har en suverän balans och har ärvt sin mammas långa fina man. Ett extra plus för hennes makalösa lynne. Hon är en väldigt nyfiken och go häst som älskar människor utan att vara på eller bufflig. Har genomgående varit jätteenkel i den lilla hantering vi gjort (vant vid grimma, verkat hovar, vaccinerat). Det här är en "Ninahäst" och hon verkligen längtar tills det är dags för att rida in henne. Denna tror vi väldigt mycket på och hoppas hon kommer gå i sin mors fotspår!
Estelle från Annero
- Sto, musblack, 5-gångare, född 2015
- E: Viglundur frá Vestra-Fíflholti U: Gydja frá Saudanesi
- Egen uppfödning
När Gydja hade fölat åkte vi med henne och Leonore till Viglundur. Vi var så nöjda med vår Litla-Min så vi ville ha en till efter Viggo. Gydja är som en klocka. Gick som en klocka i 30-dagarsbrunst och tog sig som vanligt på första försöket. Gydja fintade oss som vanligt. Tomas var nere och kollade till hästarna på morgonen och hon hade gått undan lite. Tomas går in, duschar, åker till jobbet. Av ren rutin kollar han mote hagen på väg till jobbet och antalet hästar stämmer inte. Han kommer flygandes med bilen och skriker FÖÖÖÖÖLLLLLLL!!!! Namnet var redan planerat och lyckan var total. Stoföl och musblack var jackpot! Hon är extremt stor och högbent för sin ålder så vi vet inte var dett ska sluta? Nog för att Gydjas avkommor brukar bli runt 1,48 cm men denna är snart lika stor som sin mamma på höjden! Hon har också en fin balans och fina rörelser med mycket pass. Denna tjej ska bli så roligt att följa! Storasyster Leonore har alltid varit exemplarisk och tagit hand som sin lillasyster!
Sålda hästar
Gáski från Tjusta
- Valack, född 2004
- Fux med bläs
- Femgångare
- Köpt av: Johanna Olander, Stockholm
- Såld till: Monica Viberg, Stockholm
Gaski köpte vi som ridhäst till Tomas 2009 när han var precis inriden. En riktig töltmaskin och med ett exeptionellt lynne. En underbar häst som vi sålde till Monica Viberg 2014 där han är mycket uppskattad ridhäst.
Isak från Nygårds
- Valack, född 2001
- Svart
- Femgångare
- Köpt av: Irene Andersson, Gotland
- Såld 2015 till: Familjen Andersen
Isak är vår första häst och är en väldigt speciellt häst som har en särskild plats i både Tomas och Ninas hjärta. Han är verkligen en personlig häst men inte i negativ bemärkelse. Han är bara otroligt kommunikativ och visar väldigt tydligt vad han gillar och vad som inte passar honom för tillfället. När det inte passar blir han aldrig dock aldrig elak, bara busig. I ridningen när det börjar bli jobbigt grymtar han. Helt perfekt för då vet man exakt när man kommit åt honom och han måste jobba. Sara Arnbro som hållit Hólarutbildningen hos oss döpte honom till Mulle så nu är det hans smeknamn!
Isak är även en fantastisk barnhäst och en häst som till och med hästrädda brukar bli förtjusta i. Isak älskar barn och är alltid väldigt försiktig både från marken och när något barn sitter på. Han känner av när någon är rädd och brukar då stå helt stilla, sänka huvudet och hälsa försiktigt. Tomas mamma som är en av de mest hästrädda jag känner har till och med klappat honom! En annan hästrädd tjej vågar leda honom in och ut ur hagen. Hundar och katter är Isak också väldigt förtjust i. Han vill alltid hälsa, gosa lite och slicka på dem! Han förstår inte att de tycker han är stor och läskig.
Förutom hans fantastiska personlighet är han en helt suverän ridhäst. Isak är uppmärksam för ryttarens signaler, väldigt väl separerade gångarter, nyfiken, otroligt mjuk och lättarbetad. Har har så otroligt lätt för sig och är som en dressyrponny. Jag brukar kalla honom för min Porsche! Detta är en häst man har sådan otrolig ridglädje i och i 999 fall av 1000 har man ett leende på läpparna när man kliver av. Det är ofta efter att någon ridit honom som sagt, "Underbar, det är ju en sån här man ska ha". Då brukar jag säga att han är till salu och priset är 370 miljoner. Ja, Isak är en häst som kommer stanna hos oss livet ut och det är en ynnest att få äga en sådan häst. Isak har även varit vår examinationshäst på Hólarutbildningen under våren 2010 och vårt självklara val som häst till bruden på vår vigsel 2015! Vi har även kört in honom under 2015!/p>
Isak är vår klippa och en sådan häst alla borde ha och lära sig rida på. Just nu hjälper han oss att handhästa andra hästar och han är vår "arbetshäst" i vardagen.
November 2015 tog vi det jobbiga beslutet att sälja Isak. Vi vill satsa på vår avel och våra egenuppfödda unghästar. Tiden räcker inte till. Vi vill gratulera Vera 8 år och Tina Andersen med familj till denna superhäst! Vi får rapporter om att han är precis lika älskad och uppskattad av sin nya familj!
Stallkatterna
Smilla
- Född: 2010
- Ras: Stallkatt
Smilla övertog vi från Johanna Olander då hon blev allergisk mot katter. Vi skulle bara ha henne tills hon hittade ett nytt hem men hon blev kvar här. Smilla är superkelig och ligger gärna i knät och blir klappad hela dagarna. Tycker om att använda Isys svans som huvudkudde. Smilla har många smeknamn så som lilla monstret, damp katt mm. Ibland har hon ganska många bokstavskombinationer och kan hitta på hur mycket sattyg som helt. Hon kommer dock undan med det mesta eftersom hon är söt! Smilla tyckte hunden Freyja var superjobbig som valp så hon flyttade till höloftet där hon trivs alldeles utmärkt.
Stallkatter vi minns
Tarzan
- Född: 10 april 2007 hos Harriet Lindholm
- Ras: Stallkatt
090903 Vår älskade Tarzan är borta men vi kommer minnas dig som den mest kärlekfulla katten man kan tänka sig. Ditt öde är okänt för oss men vad som än har hänt dig så hoppas vi att du har det bra. Du är oerhört älskad och vår saknad är stor!
Tarzan är den mest keliga och kärleksfulla katt som finns. Vill gärna ha mycket uppmärksamhet och ibland måste man släppa allt man har i händerna för att kela lite med honom. Väcker en 5 på morgonen genom att kurra och trampa med framtassarna i ansiktet. Otroligt social och trivs lika bra ute som inne. Försöker jaga fåglar men har inte lyckats hittills. Dock en jäkel på att hitta daggmaskar som han gärna släpar in i grovköket för att visa upp för oss. Håller sig helst någonstans mellan stallet och boningshuset och det är sällan han är längre bort än att vi ser honom. Tarzan var den första katten vi fastnade för i kullen och vi hade inte hjärta att skilja honom från sin bror och bästis Tyson.
Tyson
- Född: 10 april 2007 hos Harriet Lindholm
- Ras: Stallkatt
Tyson är en katt man bara får en gång i livet. Tyvärr blev han påkörd av en bil hösten 2013. Saknar dig så otroligt mycket kattskrälle!!!
Tyson är den tuffare av bröderna men otroligt kelig och mysig, när han själv får bestämma. Slänger sig gärna framför fötterna och lägger sig på rygg för att bli kliad. Favoritplatsen är tv-soffan, silagekärran eller hallmattan med våra skor som huvudkudde. Duktig på att äta upp spindlar, jaga möss och är en mästare på att jaga och äta upp vårtbitare, modell större. Följer gärna med ut och rider och på hundpromenader samt älskar att leka med hunden. Alltid med vid in- och upsläpp av hästarna och när det blir alldeles för kallt kontrollerar han fodringarna från fönstret. Hans problem är att han har uselt lokalsinne! När han var yngre hade han varit försvunnen i två timmar och Tomas gick till hästhagen en bit bort för att leta. Där satt stackaren och jamade frenetiskt helt ensam och övergiven! Ett annat kännetcken är att han kan ligga i mycket märkliga positioner när han sover och det har hänt både en och två gånger att vi petat på honom för att se att han verkligen lever. Han är verkligen en supercool katt!
Svartenbrandt
Finaste Svartenbrandt skadade ett ben och han måste ha varit närmare 15 år när vi tog bort honom.... En fd vildkatt som ingick i gårdsköpet eftersom han helt enkelt vägrade flytta härifrån. Den gamla ägarinnan tog med honom till sitt nya ställe men han rymde och stack tillbaka hit. Därför får han vara kvar här hos oss tills hans jordeliv tar slut. I början fräste han mest åt oss och det var inte på tal om att komma i närheten av honom. Till vår stora förvåning hade han en dag bara bestämt sig för att tycka om oss. Nu är han en riktig knäkatt som gärna gosar med oss. Dock är han fortfarande reserverad mot främlingar och håller sig borta om det är allt för mycket folk i närheten.